Microfluidic Sperm Sorting

MACS (sortarea celulelor activate magnetic) este o metodă avansată de selecție a spermatozoizilor.

O NOUTATE REVOLUȚIONARĂ ÎN DOMENIUL SELECȚIEI SPERMEI: CHIPUL MICROFLUID ZyMōt

Microfluidic Sperm Sorting este o nouă metodă de selectare a spermatozoizilor cu ajutorul uni cip. Metoda se bazează pe principiul selecției naturale a spermatozoizilor prin trecerea acestora prin microbariere care simulează mediul natural al sistemului reproducător feminin.

Astfel, spermatozoizii sortați au morfologie și calitate genetică mai bună, viabilitate și motilitate dublă față de spermatozoizii neselectați. S-a demonstrat că această metodă crește succesul ciclului procedurilor FIV cu până la 25%.

  • imitare maximă a mecanismului natural de selecție a spermatozoizilor
  • selectare a spermatozoizilor sănătoși și de calitate, cu ADN nedeteriorat
  • creștere semnificativă a succesului sarcinii
  • reducere semnificativă a riscului de avort spontan

Metoda Mikrofluidic Sperm Sorting reprezintă o nouă alternativă, mai blândă, de procesare standard a spermatozoizilor, care nu necesită nici un tratament prealabil al probei spermei și nici utilizarea unor dispozitive speciale (de exemplu centrifuga) care pot crește stresul oxidativ al spermatozoizilor.

METODA MICROFLUIDIC SPERM SORTING ÎN PRACTICĂ

In timpul transferului embrionilor obținuți prin procesul de fertilizare artificială (FIV), modul de selectare a spermatozoizilor sănătoși influențează în mod semnificativ șansele de obținere a unei sarcini de succes. În timpul procesului normal de fertilizare, spermatozoizii sănătoși sunt separați de ceilalți în canalele microfluidice care există și în mod natural în sistemul reproductor feminin.

În tratamentele FIV, acest mecanism natural al corpului (selectarea spermei) este imitat de cipurile microfluidice. Cipurile microfluidice au fost dezvoltate pentru a imita pe deplin, în condiții de laborator, mecanismul natural de selecție a spermatozoizilor. Aceste microcanale funcționează ca un filtru care selectează doar spermatozoizii sănătoși și de calitate. Metodele actuale de selectare a spermei durează mult timp și în timpul centrifugării spermatozoizii pot fi afectați (centrifugare la viteze foarte mari).

Pentru selectarea spermatozoizilor cu ajutorul cipurilor microfluidice nu se utilizează centrifugarea. În procesul de selectare a spermatozoizilor se folosește doar mișcarea proprie a spermatozoizilor și întregul proces simulează selecția naturală a spermatozoizilor de cea mai bună calitate. În acest fel, spermatozoizii cu ADN nedeteriorat și cu cele mai bune proprietăți epigenetice se obțin la un nivel foarte scăzute de stres oxidativ reactiv. Ca urmare, cresc semnificativ șansele de a obține sarcină. Utilizarea cipurilor microfluidice reduce semnificativ numărul de avorturi în cadrul procedurii FIV și inseminării.

Cipul Mikrofluidic Sperm Sorting are un orificiu de intrare pentru proba de spermă, care este conectat la un orificiul colector de ieșire printr-un canal microfluidic. Proba de spermă netratată este pipetată în orificiul de intrare, unde spermatozoizii prezenți trebuie să treacă în mod activ în orificiul de ieșire împotriva mișcării fluidului și prin microbarierele menționate. Astfel, în orificiul de ieșire, spermatozoizii sănătoși și mobili sunt selectați și separați de spermatozoizii de calitate slabă prinși în canal.

INDICAȚII PENTRU UTILIZAREA METODEI MICROFLUIDIC SPERM SORTING

  • IUI eșuat în mod repetat
  • în ciclul anterior, rată scăzută de fertilizare a ovocitelor cu ajutorul metodei ICSI
  • avorturi repetate
  • transferuri repetate de embrioni fără cuibărirea ulterioară a embrionilor
  • calitate insuficientă a embrionilor în ciclul FIV anterior
Formular

Întrebați un expert