Embrionul se obține prin fertilizare. Nu există o garanție că din combinarea unui spermatozoid cu un ovocit va rezulta un embrion perfect. Modul în care informațiile genetice materne și paterne se amestecă în ovocit nu poate fi controlat de știință. Este o chestiune de noroc.
Cultivarea prelungită a embrionilor este metoda de bază pentru a diferenția un embrion sănătos de unul imperfect. Embrionii complet anormali se opresc din dezvoltare în primele cinci zile în laborator. Embrionii care continuă să se dezvolte până în ziua a cincea pot fi considerați buni. Unul sau maxim doi embrioni vor fi transferați în uter, iar ceilalți embrioni de bună calitate pot fi congelați.
În timpul unei sarcini naturale, concentrația de hialuronan din uter crește. În cazul reproducerii asistate, este recomandat să se administreze această substanță. EmbryoGlue®, datorită conținutului său ridicat de hialuronan, „lipește” embrionul de peretele uterin. Hialuronanul îngroașă soluția EmbryoGlue®, care capătă o consistență similară lichidului uterin. Acest lucru minimizează mișcările nedorite ale embrionului.
La implantarea ovocitelor fertilizate folosim EmbryoGlue®, care s-a dovedit că crește numărul de sarcini și de copii născuți. EmbryoGlue este un adeziv tisular care imită în mod natural mediul din uter la implantarea naturală a embrionului. Simplu spus – EmbryoGlue® ajută ovocitul fertilizat să adere bine la peretele uterin.
În 2008 au fost publicate rezultatele unui studiu realizat în 2006-2007 pe peste 1200 de femei; 48% dintre paciente au rămas însărcinate folosind medii de transfer convenționale. Când femeile au primit EmbryoGlue®, rata de sarcini a crescut la 54,6%. Conform rezultatelor studiului doctoriței Basak Balaban, prezentat la ESHRE în 2011, numărul copiilor născuți cu EmbryoGlue® a crescut cu 11,2%.
EmbryoGlue conține carbohidrați și aminoacizi care susțin embrionul în timpul transferului și implantării în mucoasa uterină, hialuronan și o albumină recombinantă care minimizează riscul de contaminare încrucișată.
Când există un risc crescut de boli genetice congenitale, se recomandă testarea genetică a embrionului folosind PGD (diagnostic genetic de preimplantare) pentru a elimina embrionii anormali.