FIV - Fertilizarea in vitro

Fertilizarea in vitro este principala metodă de reproducere asistată, prin care ovocitele sunt fertilizate cu spermă în afara uterului.

Metoda FIV

Una dintre metodele de reproducere asistată utilizate în tratamentul infertilității.

Fertilizarea in vitro este o metodă convențională simplă de fertilizare in vitro. Principiul metodei FIV este fuziunea spontană a celulelor germinale masculine și feminine în mediul de cultură în condiții strict definite și controlate.

Ovulele femeii tratate, obținute în timpul puncției ovariene după stimularea hormonală, sunt amestecate cu spermatozoizii partenerului, care a fost supus prelucrării de laborator. Această metodă este utilizată dacă spermiograma partenerului prezintă valori corespunzătoare spermiogramei normale a unui bărbat fertil sănătos.

Unul dintre cele mai importante criterii este morfologia spermatozoizilor. Dacă rezultatul este slab, metoda ICSI este întotdeauna recomandată pentru a preveni intrarea spermatozoizilor anormali în ovul, minimizând astfel formarea unui embrion anormal. Ovulul fertilizat (zigotul) este apoi transferat în uter. Denumirea „într-o eprubetă” este înșelătoare, deoarece fertilizarea in vitro are de obicei loc într-o cutie Petri.

Metodă

Pentru a crește succesul FIV, procesul utilizează tehnologii suplimentare, cum ar fi stimularea ovarelor pentru a dezvolta și maturiza mai multe ovule, colectarea ovulelor din ovare, fertilizarea ovulelor cu spermatozoizi și cultivarea embrionilor înainte de a le transfera în uter.

Stimularea ovariană și colectarea ovulelor

În timpul ovulației, în mod normal este eliberat un singur ovul, așa că FIV utilizează stimularea hormonală a ovarelor (hiperstimularea ovariană profesională) pentru a dezvolta mai multe ovule în foliculi. Scopul este in acelasi timp si cea mai mica interventie posibila in sistemul hormonal al femeii. Există trei protocoale principale pentru stimularea hormonală: protocolul scurt, protocolul lung și protocolul antagonist.

Ridicarea ouălor (OPU) se efectuează după ce diametrul celui mai înalt folicul ajunge la cel puțin 16 mm. Femeii i se administrează gonadotropină corionică umană (hCG) și aproximativ 35 de ore mai târziu se efectuează o procedură în ambulatoriu sub anestezie ușoară.

Fertilizarea și cultivarea embrionilor

După o scurtă perioadă de preincubare, ovulele sunt fertilizate cu spermatozoizi. Spermatozoizii sunt introduși în ovule direct prin injecție intracitoplasmatică de spermă (ICSI).

Embrionii sunt cultivați timp de cinci zile sub formă de cultivare extinsă, ceea ce realizează o selecție mai bună a embrionilor de calitate superioară și astfel crește succesul fertilizării.

Transferul de embrioni

În timpul transferului de embrioni sau transferului de embrioni, embrionul este transferat în uterul pacientului. Pentru a crește probabilitatea de implantare, eclozarea asistată este efectuată înainte de transferul embrionului, care perturbă învelișul protector al embrionului, astfel încât acesta să poată fi eliberat mai bine.

Indicații pentru FIV

FIV este folosită ca metodă de tratament a infertilității pentru cuplurile cu probleme de fertilitate, de exemplu din cauza problemelor cu trompele uterine sau a calității proaste a ejaculatului; apoi se efectuează o injecție intracitoplasmatică de spermă (ICSI), în care un spermatozoid este introdus direct în ovul.

FIV de succes necesită un ovul sănătos, spermatozoizi capabili de fertilizare și un uter capabil de o sarcină de succes.

Formular

Întrebați un expert