Inseminarea intrauterină

Inseminarea intrauterină este o metodă de inseminare artificială recomandată femeilor cu ovulaţie lunară şi băbaţilor cu spermograma normală.

Principiul de inseminare

Principiul inseminarei (IUI) este pregatirea spermatozoizilor in laborator astfel incat cei mai mobili spermatozoizi sa fie selectati si apoi introdusi in cateter (tub) direct in cavitatea uterina. Acest lucru le scurtează calea către ou și crește probabilitatea de concepție. Inseminarea se face cu spermatozoizii partenerului sau Donator de spermă.

Procedura de introducere a spermatozoizilor este similară cu un examen ginecologic normal, introducerea unui cateter cu spermatozoizi este nedureroasă și nu necesită ședere în pat.

Procesul IUI:

Este o operație nedureroasă, care se efectuează în ambulatoriu și fără anestezie. Poate fi utilizat dacă o femeie are cel puțin 1 trompe uterine. Motivele inseminarei sunt tulburările ovulatorii la femei sau tulburările ușoare de fertilitate masculină, sau la cuplurile fără act sexual regulat și pot fi însoțite de stimularea hormonală a femeii. Rata de succes a acestei metode nu depășește 12% și depinde de cauza infertilității și de calitatea spermei.

Fertilizarea spermatozoizilor de la un partener:

În ziua însămânțării, partenerul ia o probă de spermă prin masturbare și o transmite laboratorului. Proba este procesată imediat, astfel încât să fie selectați cei mai mobili spermatozoizi (cel mai adesea aceștia sunt selectați prin metoda swim-up prin leșiere în mediu). În aproximativ 2 ore, proba este gata și se poate efectua autoinseminare

Fertilizarea spermatozoizilor de la donator:

În cuplurile în care bărbatul nu are ejaculat de spermatozoizi sau este foarte slab, sperma donatorului poate fi folosit pentru inseminarea intrauterină. Pregătirea inseminarei donatorului durează aproximativ 2 ore.

Indicații pentru IUI

IA poate fi efectuată la femeile care ovulează spontan în timpul ciclului menstrual natural. Această procedură se efectuează și în cazul în care femeia suferă de tulburări de ovulație, este nevoie de stimularea hormonală a ovarelor, timp în care se pot dezvolta mai multe ouă în ovare în același timp.

O indicație fără echivoc pentru IUI este cauza imunologică a infertilității, în care anticorpii împotriva spermei, care reprezintă un obstacol în calea colului uterin, sunt dovediți la o femeie.

În această metodă, spermatozoizii pre-preparați și spălați sunt introduși printr-un cateter special în cavitatea uterină a unei femei, depășind astfel barierele naturale ale organismului, care pot cauza incapacitatea cuplului de a concepe în mod natural. Este o procedură simplă și nedureroasă efectuată în ambulatoriu, fără anestezie generală.

Formular

Întrebați un expert