Întrebări despre donarea de ovocite

Întrebări despre donarea de ovocite

De ce femeile tinere decid să doneze?

Donarea de ovocite, sânge sau plasma sunt câteva modalităţi de a ajuta semenii noştri. În timpul interviului, viitoarele donatoare sunt întrebate despre motivaţia de a dona, iar cele mai frecvente răspunsuri sunt: 1) Vreau să ajut. 2) Cineva apropiat are probleme în a concepe un copil.

Cum sunt alese donatoarele?

Cerinţele noastre pentru o potenţială donatoare sunt stricte. Toate donatoarele sunt supuse următoarelor investigaţii:

  • Teste de sânge pentru excluderea bolilor infecţioase (HIV, sifilis, hepatitele B şi C, citomegalovirus)
  • Teste genetice (cariotip, fibroză chistică, SMA)
  • Teste de sânge pentru determinarea grupei sanguine şi factorului RH
  • Teste hormonale
  • Ecografii de monitorizare

Toate donatoarele noastre au vârsta cuprinsă între 18 şi 29 ani. Acestea sunt nefumătoare, cu un IMC care  nu depăşeste 25. Toate donatoarele au cel puţin liceul absolvit şi nu au folosit niciodată droguri sau medicamente pentru boli cronice. Nu prezintă tulburări psihice şi nu au boli ereditare în istoricul familiei.

Este procesul de donare anonim?

Donarea de ovocite este reciproc anonimă.

Cum atribuie clinica ReproGenesis donatoarele?

Clinica noastră dispune de o bază mare de date cu donatori putând astfel satisface aproape în totalitate cerinţele pacienţilor săi. Cu cât ne oferiţi mai multe informaţii cu atât vă putem potrivi mai bine cu donatoarea dvs.

Are clinica ReproGenesis donatoare de etnii diferite?

Da, clinica ReproGenesis dispune de donatoare de diverse etnii.

Când se alege donatoarea?

O donatoare potrivită este aleasă cu şase săptămâni înaintea puncţiei ovariene.

Când voi primi informaţii despre donatoarea mea?

Informaţiile despre donatoare (vârsta, grupa sanguină, etc) sunt disponibile cu aproximativ 2-3 săptămâni înaintea puncţiei ovariene.

Care este vârsta maximă a mamei beneficiare?

Tratamentul poate fi efectuat până la împlinirea vârstei de 49 ani.

Cine sunt părinţii legali ai copilului născut după un tratament cu spermă sau ovocite donate?

Conform legii, tratamentele FIV sunt disponibile în Republica Cehă numai pentru cuplurile heterosexuale. Femeia şi bărbatul care semnează formularele de consimţământ sunt astfel, legal, părinţii copilului/copiilor cu drepturile şi îndatoririle părinteşti aferente.

Ce teste voi face înaintea tratamentului?

Pentru femeile cu vârsta peste 45 ani, recomandăm efectuarea unei mamografii şi a unui control ginecolog care să confirme posibilitatea de a concepe. Solicităm, de asmenea, teste pentru bolile cu transmitere sexuală pentru dvs şi partener care să nu fie mai vechi de 6 luni. Avem nevoie şi de ultima spermogramă a partenerului.

Care zi este considerată prima zi a ciclului menstrual?

Câteva pete nu reprezintă începutul menstruaţiei. Prima zi a menstruaţiei este prima zi de sângerare menstruală abundentă. Dacă sângerarea începe după ora 8p.m., următoarea zi este considerată prima zi a ciclului menstrual.

Când se încep injecţiile?

În cazul unui tratament cu ovocite donate este necesară aplicarea unei singure injecţii pentru inhibarea ovulaţiei dvs. Veţi primi instrucţiuni precise cu privire la denumirea injecţiei, data şi ora când va trebui aplicată.

Când trebuie să merg la ecograf?

Prima ecografie de monitorizare este după aproximativ 10 zile de la începerea tratamentului medicamentos. A doua ecografie de monitorizare se va efectua la clinică în ziua puncţiei donatoarei dvs. Câte zile de abstinenţă sexuală se recomandă? Se recomandă două zile de abstinenţă sexuală pentru a asigura un volum suficient de spermă ejaculată. Nu este necesară o abstinenţă de lungă durată deoarece poate afecta negativ morfologia spermatozoizilor.

Există posibilitatea îmbunătăţirii calităţii spermei înainte de colectare?

Calitatea spermei este rezultatul tuturor factorilor şi stilului de viaţă din ultimele trei luni. Prin urmare nu este folositor un tratament sau regim cu puţin timp înainte de colectare.

Când va avea loc transferul embrionar?

În cazul unui tratament cu ovocite donate transferul embrionar va fi întotdeauna în ziua a cincea. Coordonatoarea dvs FIV vă va trimite informaţii despre data şi ora transferului, precum şi despre dezvoltarea embrionilor.

Câţi embrioni vor fi transferaţi?

De obicei 1, maxim 2 embrioni. Recomandăm congelarea surplusului de embrioni de bună calitate în zilele 5 sau 6.

Care este calitatea embrionilor pe zile?

Calitatea embrionului poate fi evaluată din a doua zi a cultivării embrionare. Embrionul din ziua a doua are 3-4 celule. Embrionul din ziua a treia are 6-8 celule. În a patra zi embrionul devine morula şi calitatea sa este dificil de stabilit. Embrionul din ziua a cincea devine blastocist.

De ce am nevoie la transfer?

Nu este nevoie să aduceţi nimic special pentru transferul embrionar. Asiguraţi-vă că aţi semnat toate formularele necesare, inclusiv acordul pentru crioconservarea embrionilor. Trebuie să am vezica plină înaintea transferului embrionar? Nu este nevoie să aveţi vezica urinară extrem de plină. Totuşi recomandăm să nu urinaţi imediat înaintea transferului. Vezica urinară plină ajută la îndreptarea uterului, facilitând asftfel transferul embrionilor în uter.

Cât va dura transferul?

Dacă nu există complicaţii transferul embrionar durează 3-5 minute. După transfer veţi rămâne întinsă pe masa de operaţie 10-15 minute, apoi puteţi pleca acasă.

Mă poate însoţi partenerul la transfer?

Considerăm benefică prezenţa partenerului la transfer (însă nu este obligatorie).

Va trebui să stau în pat după transfer?

Nu este necesar să staţi în pat după transferul embrionar. Recomandăm rutina zilnică obişnuită, reducând factorii de stres precum activitatea fizică intensă sau sportul. Nu este necesar să rămâneţi în concediu medical.

Când pot călători acasă după transferul embrionar?

Nu există restricţii în priviinţa călătoriilor dupa transfer. De obicei pacienţii călătoresc acasă în ziua transferului sau în următoarea zi, folosind toate mijloacele de transport posibile.

Când are loc implantarea embrionului în mucoasa uterină?

Embrionul se implantează în mucoasa uterină în următoarele 6-8 zile după fertilizare, deci la aproximativ 24-48 ore de la transferul embrionar.

Am o uşoară sângerare, este normal?

În următoarele 10 zile după transferul embrionar pot apărea uşoare pete de sânge. Acestea apar în urma implantării embrionului. În cazul unei sângerări abundente consultaţi medicul dvs ginecolog.

Voi lua în continuare toate medicamentele?

Veţi lua în continuare medicamentele ca înainte de transferul embrionar.

Nu mă simt bine după ce iau Utrogestan, ce pot face?

În cazul în care folosiţi Utrogestan pe cale orală, veţi folosi aceeaşi doză vaginal dimineaţa şi seara. În cazul în care folosiţi deja Utrogestan vaginal puteţi încerca progesteronul gel (Crinone) sau injecţiile cu progesteron.

Când ar trebui să fac testul de sarcină?

Veţi face testul de sarcină la două săptămâni după transferul embrionar, data exactă fiind menţionată în raportul dvs medical.

Testul de urină este negativ, ce trebuie să fac?

În cazul unui test de urină negativ puteţi face un test din sânge pentru confirmarea rezultatului. Dacă testul de sânge este negativ puteţi opri medicamentele.

Testul este pozitiv!

Continuaţi să luaţi la fel toate medicamentele. În cazul unui test de urină pozitiv puteţi confirma rezultatul printr-un test de sânge, însă nu este necesar. Faceţi o programare la medicul dvs ginecolog după 14 zile de la testul de sarcină pozitiv.

Am început să sângerez, ce să fac?

Veţi lua în continuare medicamentele. Se recomandă repaus şi creşterea dozei de progesteron (Utrogestan) adaugând două tablete la prânz. În cazul în care sângerarea apare înaintea testului de sarcină aşteptaţi data testului pentru a-l face. În cazul în care aveţi test pozitiv repetaţi în interval de 3 zile.

Când trebuie să merg la ecograf?

Se recomandă confirmarea sarcinii printr-o ecografie la 3-4 săptămâni de la transferul embrionar.

Câte săptămâni de sarcină am?

Puncţia ovocitară este considerată ziua a 14-a a sarcinii.

Cum trebuie sa iau medicamentele?

Veţi lua toate medicamentele neschimbat până la prima ecografie de monitorizare a sarcinii, la aproximativ 14 zile după testul de sarcină pozitiv.

Sunt în săptămâna a 10-a a sarcinii, trebuie să mai iau medicamente?

Recomandăm tratamentul de susţinere până la sfârşitul săptămânii a 12-a de sarcină. Fiecare pacient este unic primind tratamente diferite, astfel că oprirea acestora va fi diferită. Dozele de estrogeni şi progesteron pot fi reduse la jumătate la sfârşitul săptămânii a 11-a de sarcină. Consultaţi întotdeauna medicul dvs în această priviinţă.

Testul de urină este negativ, însă nu a apărut sângererea. Mai există speranţă?

Testele de urină nu sunt suficient de sensibile, deci vă recomandăm să faceţi un alt test peste două zile. În cazul în care este negativ şi începeţi să sângeraţi tratamentul nu a reuşit. În cazul în care este negativ şi nu apare sângerarea va trebui să faceţi un test de sânge.

Cui trebuie să mă adresez în continuare?

Adresaţi-vă medicului dvs pentru a putea discuta despre tratamentul nereuşit şi pentru a stabili următorii paşi.

Trebuie să iau medicamentele în continuare?

Dacă testele de sarcină sunt negative veţi opri imediat medicamentele. În cazul în care folosiţi o doză de peste 10mg Prednison adresaţi-vă medicului care vi l-a prescris.

Când pot începe un nou tratament?

Dacă aveţi embrioni congelaţi puteţi pregăti transferul embrionar pe următorul ciclu menstrual. Un nou tratament poate avea loc după 3-4 luni de pauză.

Informații pentru femeile în vârstă

onform legii, limita de vârstă pentru un tratament de fertilitate este de 49 de ani.

Nu recomandăm tratamente de fertilitate cu ovocite proprii femeilor peste 40 de ani deoarece există un risc ridicat de a obţine embrioni cu anomalii cromozomiale. În astfel de cazuri se recomandă tratamente cu ovocite donate.

Un ciclu menstrual neregulat poate fi tratat prin terapie hormonală, folosind o combinaţie de estrogeni şi progesteron. Durata tratamentul este de trei luni şi dacă se realizează cu succes se poate începe pregătirea pentru FIV.

Miomul uterin apare frecvent la femeile cu vârsta de peste 30 de ani. Vă recomandăm un consult ginecologic înainte de a încerca să concepeţi un copil. În funcţie de rezultate, mărimea şi localizarea acestuia, medicul vă poate recomanda o intervenţie chirurgicală. Fibroamele mici (până la 3cm) nu necesită intervenţii chirurgicale. În timpul sarcinii, miomurile uterine pot creşte fără a pune în pericol embrionul. Femeile care suferă de această afecţiune primesc îngrijire specială pentru sarcini cu risc crescut.

În cazul în care tratamentul a fost unul reuşit şi testele citologice sunt toate negative puteţi începe planificarea sarcinii. Trebuie menţionat că în unele cazuri conizaţia de col uterin creşte riscul unei naşteri premature.

ICSI (injectarea intracitoplasmatică a spermei direct în ovocit) este o procedură prin care se localizează cei mai buni spermatozoizi din punct de vedere morfologic cu ajutorul microscopului; de exemplu un spermatozoid cu cea mai bună formă: cap, corp şi coadă. Procedura presupune, de asemenea, un test de mobilitate, unde sperma este plasată într-un mediu foarte vâscos. Astfel, sunt selectaţi numai spermatozoizii bine formaţi sau cu cele mai puţine anomalii şi cea mai bună mobilitate.

Infertilitatea poate avea numeroase cauze. Dacă rezultatele spermogramei sunt relativ normale recomandăm tehnica PICSI. Această tehnică permite selectarea spermatozoizilor cu forme normale şi cea mai mică probabilitate de anomalii cromozomiale. De asemenea, puteţi efectua teste suplimentare ale spermei; mai multe teste genetice vă pot ajuta sa identificaţi problema exactă. Orice medic specialist FIV este în măsură să vă explice aceste opţiuni.

Dacă va temeţi de o sarcină multiplă puteţi transfera doar un embrion. Recomandăm Monitorizarea embrionară pentru selecţia celui mai bun embrion.  Se foloseşte o cameră specială pentru a urmări embrionii în timp ce se dezvoltă şi pentru a identifica posibilele defecte, anomalii sau probleme ale diviziunii celulare. În timpul acestei proceduri embrionul rămâne în incubator, ceea ce înseamnă că nu este deranjat deloc din mediul său. Un embrion ales prin această procedură are şanse mai mari de implantare.

Recomandăm o combinaţie de PICSI şi monitorizare embrionară pentru a creşte şansele dvs. PISCI permite selectarea spermei sănătoase care poate fertiliza un ovocit sănătos prin metoda ICSI (injectare intracitoplasmatică a spermei direct în ovocit). Folosind această combinaţie, rata de fertilizare a ovocitelor creşte semnificativ. Cu cât numărul de ovocite este mai mare, cu atât numărul de embrioni obţinuţi este mai mare, ceea ce însemană şanse mai mari de reuşită. Ovocitele fertilizate sunt plasate într-o cutie de cultivare unde vor fi monitorizate încontinuu până la stadiul de blastocist. Această metodă permite detectarea imediată a oricăror anomalii de dezvoltare a embrionului. Este o metodă perfectă pentru cuplurile care doresc să se asigure că sunt utilizați pentru transfer cei mai buni embrioni.

Dragi pacienți,

Dorim să vă informăm că în perioada sărbătorii de Crăciun clinica noastră va fi deschisă după cum urmează:
 
23. 12. – 8:00 – 12:00
24. 12. – închis
25. 12. – închis
26. 12. – închis
27. 12. – 8:00 – 14:00
30. 12. – 8:00 – 14:00
31. 12. – închis
1. 1. 25 – închis
2.1. 25 – 8:00 – 16:00
3.1. 25 – 8:00 – 9:30 (motive de funcționare)